Gorczyca - właściwości i zastosowanie

2023-02-21
Gorczyca - właściwości i zastosowanie

Gorczyca to roślina znajdująca szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi podstawowy składnik musztardy i sprawdza się podczas przygotowywania sosów oraz przetworów. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że właściwości gorczycy sprawiają, że można ją wykorzystywać w lecznictwie i kosmetyce. Podpowiadamy, na co pomaga i jakie jest jej zastosowanie.

Gorczyca - właściwości zdrowotne

Częściowa odpowiedź na pytanie - na co pomaga gorczyca, była znana już w starożytności. Rzymianie i Grecy wykorzystywali ją przy zatruciach pokarmowych. Ponadto, służyła jako skuteczny środek przeciwbólowy. Pomimo sowich niewielkich rozmiarów ziarna gorczycy cechują się bardzo bogatym składem, dzięki czemu wykazują liczne właściwości zdrowotne. Wspomagają prace układu pokarmowego i regulują poziom cukru we krwi. Ziarna tej rośliny wykazują działanie przeciwzapalne i moczopędne. Mogą być stosowane przy stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. Poza tym mają pozytywny wpływ na kondycje skóry i opóźniają proces starzenia się organizmu.[1]

  • Naturalność

Gorczyca - zastosowanie w leczeniu

Właściwości lecznicze gorczycy sprawiają, że ta znajduje bardzo szerokie zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości. Okłady z ziaren tej rośliny sprawdzają się jako środek do walki z zapaleniem zatok. Ponadto, działają łagodząco na bóle stawów, pleców oraz stóp. Tworzy się z nich plastry i maści przeciwbólowe, które są stosowane przy schorzeniach reumatycznych. Coraz większą popularnością cieszą kołnierze gorczycowe, które zapobiegają zaburzeniom ruchomości szyjnego odcinka kręgosłupa. Według badań specjalistów omawiana roślina wykazuje działanie przeciwnowotworowe.[2]

Gorczyca - właściwości odżywcze

Szerokie zastosowanie gorczycy wynika z jej bogatego składu. Można w nim znaleźć witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B. Ponadto, gorczyca zawiera wiele cennych składników mineralnych, takich jak sód, magnez, fosfor, mangan oraz żelazo. Nie można też zapominać o zawartych w niej białkach, tłuszczach, glikozydach i olejkach eterycznych. Tak różnorodny skład pozwala na tworzenie oleju z gorczycy, którego spożywanie zmniejsza ryzyko występowanie chorób układu krążenia.[3]

Gorczyca - zastosowanie w kuchni

Gorczyca to bardzo popularna przyprawa, która sprawia, że potrawy nabierają charakterystycznego smaku. Stanowi główny składnik musztardy, ale może być dodawana do własnoręcznie robionych sosów, na przykład z grzybów leśnych. Zapobiega szybkiemu psuciu się potraw, przez co jest używana podczas robienia przetworów. W zależności od indywidualnych gustów mogą to być takie przysmaki jak ogórki konserwowe, marynowana papryka, grzyby lub cukinia. Ponadto, ziarna tej rośliny sprawdzają się podczas tworzenia marynat do mięs. Sprawdzają się w połączeniu z serami żółtymi i jajkami nadając im jeszcze ciekawszego smaku.

Gorczyca - zastosowanie kosmetyczne

Olej z białej gorczycy znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest polecany jako środek do pielęgnacji skóry suchej. Sprawia, że ta staje się nawilżona, mniej złuszczona i zregenerowana. Ponadto, stanowi naturalny i bezpieczny środek w walce z dokuczliwym łupieżem. Zapobiega wypadaniu włosów i wspiera ich wzrost. Z tego powodu sprawdza się wśród osób z pierwszymi oznakami łysienia. Może być stosowany bez żadnych rozcieńczaczy lub być mieszany z innymi olejami, na przykład migdałowym. Należy zaznaczyć, że do zabiegów pielęgnacyjnych stosuje się gorczycę białą, ponieważ jej czarna odpowiedniczka powoduje podrażnienia naskórka i powstawanie zaczerwienień.[4]

 

 

 


[1] Sawicka B. i wsp.: Gorczyce jako rośliny wielofunkcyjne. Acta Sci. Pol., Agricultura 6(2) 2007, 17-27.

[2] Lamer – Zarawska E. Kowal- Gierczak B., Niedworok J. „Fitoterapia i leki roślinne”, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2012.

[3] Matławska I., Farmakognozja – podręcznik dla studentów farmacji, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2008.

 

[4] Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

 

 

Pokaż więcej wpisów z Luty  2023

 Musztarda ostra BIO 170 g
PRIMAECO

Musztarda ostra BIO 170 g

7,54 zł
pkt.
 Dary Natury − Gorczyca czarna − 70 g
Dary Natury

Dary Natury − Gorczyca czarna − 70 g

5,23 zł
pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.73 / 5.00 4543 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-12-20
Wszystko super, zamówienie otrzymane następnego dnia.
2024-12-18
Kompetentna, cierpliwa, pomocna osoba.
pixel